Dermatoloji Uzmanı Dr. Şerafettin Saraçoğlu, Cüzzam Hastalığı hakkında bilgiler verdi
Dr. Saraçoğlu, Cüzzam Hastalığı'nın genelde öldürücü bir rahatsızlık olmadığını fakat sinirlerde yaptığı tahribata bağlı olarak fonksiyon kayıplarına ve şekilsel sorunlara neden olduğunu, bu sorunların ise el sinirlerinin tutulması halinde pençe el görünümü, bacak veya ayak sinirlerinin tutulması halinde düşük ayak, pençe ayak, yüz sinirleri tutulduğunda burun, kulaklar ve gözlerde anormalliklere hatta körlüğe kadar gidebileceğini belirtti.
Cüzzam veya tıbbi adıyla LEPRA, Hansen Basili (M. leprae) isimli bir bakterinin sebep olduğu müzmin iltihabi bir hastalıktır. Cüzzam, 2 farklı hastalığın gözlendiği bir tablodur. Birincil sorun yüzeysel dokuları etkileyen ve özellikle deri ve duysal sinir uçlarını etkileyen bir enfeksyondur. Bu dönemde oluşan bağışıklık yanıtı sinirlerde kalıcı tahribata neden olur. Bunun sonucunda rahatsızlığın ikinci aşaması olan ve özellikle uçlarda kendini belli eden nöropati olarak isimlendirilen tablo gelişir.
Cüzzam Hastalığı'nın bu ikinci evresinde sinirlerde oluşan kalıcı tahribata bağlı duysal sorunlar nedeniyle dokunma, yanma ve ağrı hissi kaybolan bölgelerde oluşan yaralar ve deformasyonlar ciddi şekilsel sorunlara ve bu hastaların sosyal hayattan izolasyonuna neden olur.
Dünya Sağlık Örgütü'nün 1990lı yıllarda başlattığı bir kampanya ile 2002 yılında toplumlarda Cüzzam Hastalığı nedeniyle tedavi ihtiyacı olan hasta sayısını binde birin altına indirme hedefi, diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de merhum Türkan Saylan hocamızın kurduğu ve büyük özverilerle çalışan Cüzzamla Savaş Derneği çatısı altında başarılmıştır. Halen dünyada aktif tedavi gerektiren 15 ülke mevcuttur. Ülkemizde de halen aktif tedavi ihtiyacı duyulan Cüzzam hastalarına rastlanmaktadır.
Cüzzam hastalığı erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür. Mikrobu genellikle hastalığın aktif olduğu kişilerle sık temas eden bağışıklığı yeterince gelişmemiş veya sağlıklı beslenemeyen kişilerde görülür. İnsan dışında soğukkanlılar ailesinden Armodillo isimli canlılar da Hansen Basili'ni taşırlar. Evinde Armadillo besleyen diyabetli vakalarda aktif Cüzzam hastalığının gelişebildiği vaka bildirimleri vardır.
Cüzzam hastalığın erken deri bulguları bir deri döküntüsü gibi olabileceği gibi kızartılı iyileşmeyen yaralar, kol ve bacaklarda kızartılı şişliklerle, bazen de yüzde özellikli bir döküntü ile belirebilir. Tanı için dermatolojik muayene yanında özel bir takım deri testleri ile tanı konulur.
Tedavisinde Hansen Basili'ni öldüren veya üremesini durduran ilaçlar birlikte kullanılırlar. Sinir tahribatı olan vakalarda ise oluşabilecek fonksiyon kayıplarını engelleyecek önemler alınır ve sık takip edilerek sorun kontrol altında tutulur.
İHA