Bu müdahale kalp krizinde hayat kurtarıyor

Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr. Halil Tolga Koçum, kalp krizi durumunda uygun ilk müdahalenin önemini açıkladı

Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr. Halil Tolga Koçum, hastaneye ulaşamadan kalp krizi nedeniyle yaşamını yitiren hastaların büyük çoğunun kriz esnasında gelişen ani ritim bozukluklarına bağlı kalp durmasının ölümün esas sebebi olduğuna dikkat çekerek, "Bu hastaların önemli bir bölümü, eğer uygun eğitimi almış kişilerce ilk müdahale şansı bulsalardı hayatta kalabilirlerdi" dedi.

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ EĞİTİMİNİN ÖNEMİ

Doç.Dr. Halil Tolga Koçum, kalp damarlarının aniden tıkanması durumuna bağlı olarak ortaya çıkan kalp krizi durumunda göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi belirtilerin ortaya çıkmasını takiben en önemli konunun, en hızlı şekilde donanımlı ve 24 saat Acil Koroner Anjiyografi yapılabilen bir merkeze başvurmak olduğunu belirtti. Doç. Dr. Koçum, hastanın bu süreçte bilinci kapanır ve baygın halde düşerse, yapılacak bilinçli ilk müdahalenin hayati önem taşıdığını belirterek "Bu esnada Basic Life Support (BLS) Temel Yaşam Desteği eğitimi almış bir kişi yakınlardaysa bu, hasta için en büyük şanstır" diye konuştu.

İLK MÜDAHALEYİ AED CİHAZLARI YAPIYOR

Teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde artık pek çok gelişmiş ülkede ve giderek de ülkemizde yaygınlaşmakta olan Otomatik External Defibrilatör (AED) cihazları sayesinde artık doktor olmayanların da gerekli durumlarda hastaya yaşama döndürücü elektroşok tedavisini uygulayabildiğini anlatan Doç. Dr. Koçum, "Bu cihazlar gerçekten -akıllı cihaz- özelliği taşıyor, hastaya basitçe bağlandıktan sonra ritm bozukluğunu tespit ederek gerekirse elektroşoku otomatik olarak uyguluyor ve hastayı hayata döndürüyor" dedi. Doç.Dr. Koçum, bu cihazların ancak gerekli eğitimi aldıktan sonra kullanılabileceğinin de altını çizdi.

"GÖĞÜS AĞRISI ASLA İHMAL EDİLMEMELİ"

Kardiyoloji Uzmanı Doç.Dr. Halil Tolga Koçum, ilerleyen yaş, hipertansiyon, şeker hastalığı gibi risklerin varlığında kalp hastalığı görülme riskinin arttığını belirtti. Kalp krizi belirtisi olabilecek göğüs ağrısı olan hastaların mutlaka zaman kaybetmeden en yakın donanımlı sağlık kuruluşuna başvurmalarını öneren Dr. Koçum, şunları kaydetti: "Göğüs ağrısı esnasında çekilecek bir EKG 'elektro', bazı kan tetkikleri ve fizik muayene ile acil bir kalp hastalığı diğer durumlardan ayırt edilebilir. Eğer göğüs ağrısı hastaneye ulaşıncaya kadar geçmişse yapılan muayenede ve çekilen elektro da herhangi bir anormal bulgu yok ise kalp hastalığının ileri değerlendirilmesi için daha sonra bir kardiyoloji hekimine başvurmak uygun olur. Esasen hiçbir yakınması olmayan bir kişinin bile yılda bir kez genel sağlık kontrolünü yaptırması gerekiyor."

İHA

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

içerik sağ