Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Sait Keleş ve Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, TRT Haber’in Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde yaptığı canlı yayınına konuk oldu.
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi ameliyathanesinde, karaciğer nakli sırasında gerçekleştirilen canlı yayında, Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak ve Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, haber muhabiri Müslim Demircan’ın sorularını yanıtladı.
Atatürk Üniversitesi’nin bulunduğu konum ve önemi hakkında bilgi veren Rektör Koçak, Üniversite’nin Türkiye’nin en eski ve en köklü eğitim kurumlarından biri olduğunu hatırlatarak, şimdiye kadar 200 bin mezun verdiğini söyledi. Rektör Koçak; “ Türkiye’nin en önemli sağlık merkezlerinden biri olan Araştırma Hastanesi, bölgedeki bütün illere ve bölge ülkelerine de hizmet vermektedir. Erzurum, sağlık araştırmaları yapılan, kaliteli sağlık merkezleri bulunan açısından ve hastalar açısından son başvuru merkezi konumunda olan bir ilimizdir. Hastanemiz bünyesinde, Organ Nakil Merkezi’nin dışında, Kemik İliği Nakli Merkezi, Tüp Bebek Merkezi ve Hiperbarik Oksijen Merkezi gibi önemli birimler de faaliyet göstermektedir.” şeklinde konuştu.
Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı ise röportaj esnasında canlı bir vericiden, karaciğer nakli yapıldığını belirterek, aynı zamanda organ bağışının önemine vurgu yaptı. Ülkemizde organ bağışının yeterli seviyede olmadığını söyleyen Aydınlı, organ naklinde daha çok canlı vericilerden faydalanıldığını aktardı. Alveolar Ekinokok hastalığından bahseden Aydınlı; Alveolar Ekinokok bölgemizde oldukça fazla görülen bir hastalık. Türkiye’de yüzde 90’a yakın hasta bizim bölgemizden çıkıyor. Çünkü bu hayvancılıkla bulaşan bir hastalık. Bu hastalara en çok nakil yapan merkezlerin başında geliyoruz. 2004 yılında böbrek nakliyle faaliyete başlayan Organ Nakil Merkezi, 2009 yılının başlarında ise karaciğer nakliyle çalışmalarına devam etti. Şu anda toplamda 400’ü geçen bir nakil sayısı var. Teknik geliştikçe bizde kendimizi geliştiriyoruz.
Organ bağışı yeterli olmadığı için canlı vericiden nakil yapıyoruz. Organ bağışında bulunmak isteyenler sağlık müdürlüklerine, hastanelere, organ koordinasyon merkezlerine müracaat ederlerse bağışlarını yapabilirler” dedi.
İHA