Katarakt ameliyatı olanlara müjde

Katarakt ameliyatı sonrası oluşan enfeksiyonu önlemek için yeni bir antibiyotik üretildiği açıklandı.

Katarakt ameliyatı sonrası oluşan göz içi enfeksiyonu (Endoftalmi) bilinirliğini artırmak ve güncel tedavi yaklaşımları hakkında basın toplantısı düzenlendi. İstanbul Hilton Otel’de gerçekleşen toplantıya, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Süleyman Kaynak, Avrupa Katarakt ve Refraktif Bozukluk Cerrahları Derneği (ESCRS) Eğitim Komitesi Başkanı Prof. Dr. Peter Barry, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Altan A.Özcan, Ankara Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yonca Akova ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Toplantıda; katarakt ameliyatı sonrasında endoftalmiye bağlı körlük ve görme azalmalarının nasıl önlenebileceği konuları ele alındı.

Türkiye’de yılda 450 bin civarında katarakt ameliyatı yapıldığını belirten Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Bu sayı Avrupa Birliği ülkelerin de 4- 4,5 milyon civarında. Dünyada ise yılda 25-26 milyon civarında katarakt ameliyatı yapılıyor. Tabi bu çok yüksek bir rakam. Bu ameliyatlarda ki riskleri azaltmaya çalışıyoruz. Bu konuda dünyada yapılmış en büyük antibiyotik çalışmasını Prof. Dr. Peter Barry yönetti’’ dedi.

‘’BU ANTİBİYOTİK KATARAKT AMELİYATI SONRASI ENFEKSİYON ÖNLEMİ KONUSUNDA BİZE ÇOK ÖNEMLİ BİR GÜVENCE VERİYOR’’

Katarakt ameliyatı başta olmak üzere, tüm göz içi ameliyatları sonrasında enfeksiyon riski oranının binde 3 oranında olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Avrupa Katarakt Derneği’nin yapmış olduğu çok merkezli çalışma gösterdi ki, enfeksiyon risk oranı ameliyat sonrası gözün içine antibiyotik verilerek ciddi anlamda düşürülebiliyor. Bu antibiyotik çalışması şu an 16 ülkede ruhsatlandı. Türkiye’de de ruhsatlandı. Bu çalışma sonucunda gerçekleştirilen antibiyotik, katarakt ameliyatı sonrası enfeksiyon önlemi konusunda bize çok önemli bir güvence veriyor” diye konuştu.

“KATARAKT AMELİYATI SONRASI GELİŞEN GÖZ İÇİ ENFEKSİYON (ENDOFTALMİ) ORANLARINDA 5 MİSLİ DÜŞÜŞ GÖRÜLDÜ”

Avrupa Katarakt ve Refraktif Bozukluk Cerrahları Derneği (ESCRS) Eğitim Komitesi Başkanı Prof. Dr. Peter Barry, ESCRS çalışmasıyla geliştirilen antibiyotik ile göz içi enfeksiyonunda ciddi oranda düşüşler olduğuna değindi. Barry, “Yaptığımız antibiyotik çalışmasıyla, ameliyat sonrası göz içi enfeksiyonu (endoftalmi) geçirme sıklığında 5 misli düşüş görüldü. Bunun sonucunda her şeyden önce Avrupa’da da uygulamalarımızı değiştirdik ve geliştirdiğimiz antibiyotik ilacına yöneldik. ESCRS çalışması tamamlandıktan sonra katarakt ameliyatı sonrası görülen, körlüğe dahi neden olan göz içi enfeksiyonu tedavisinde antibiyotik kullanımıyla önemli adım atıldı. Ruhsatlı bir ticari ürün geliştirdik. Geliştirilen antibiyotik onaylı ve ruhsatlı olduğu için çok şanslıyız’’ diye konuştu.

Toplantıda konuşan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Altan A. Özcan da, “Katarakt ameliyatı sonrası endoftalmi, katarakt ameliyatı sırasında gözün içine girmiş olan bakteri, mantar veya nadiren parazitlere bağlı olarak gelişen, inflamatuar (iltihabi, yangısal) bir süreçtir. Diğer bir deyişle, gerekli önlemler alınmazsa, katarakt ameliyatı sırasında cerrahi bo¨lgeye bulaşan mikroorganizmalar daha sonra göz içine yayılarak endoftalmi gelişmesine neden olurlar. Katarakt cerrahlarının görmek istemediği bu durum için ameliyatlarda tedbir almalıyız” dedi.

Endoftalmi enfeksiyonun oluşmasında ameliyathane ortamının ayrı bir risk faktörü olduğunu vurgulayan Özcan, “ Göz kapaklarında iltihap olan hastalar tedavi olmadan ameliyata alınmamalıdır. İmmun sistemi bozuk olan hastalar, diyabetli hastalar, ameliyathane ortamının yetersiz sterilizasyonu risk yaratan faktörlerdendir” diye konuştu.

Ankara Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yonca Akova ise “Geliştirilen antibiyotik biz cerrahların ihtiyacını karşılayan artı bir değerdir. Yapılan cerrahi yöntem her ne kadar iyi uygulanmış olsa da sonrasında enfeksiyon riskini de en aza indirmek gerekmektedir. Yapılan cerrahi müdahale sonrası, sadece bu iş için üretilen onaylanmış bir antibiyotiğin olması biz göz hekimlerini tıbbi ve hukuki olarak rahatlatacaktır” ifadelerini kullandı.

İHA

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

içerik sağ