'Sağlıklı Yaşam Kültürünü Teşvik' Projesinin Tanıtımı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Yapıldı

Sağlık Bakanlığı himayesinde gerçekleştirilen "Sağlıklı Yaşam Kültürünü Teşvik" projesinin tanıtımında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne, milletin evine hoş geldiniz" diyerek sözlerine başladı. Projenin hayata geçirilmesinde ve uygulanmasında emeği geçenleri tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkemizdeki bireylerin yüzde 72'sinin düzenli fiziksel aktivite yapmadığının araştırmalarla ortaya çıktığı bir dönemde projenin önemli bir teşvik ve hatırlatma vesilesi olacağına inandığını söyledi.

“Sporla sosyal ve siyasi çalışmalarımı birlikte devam ettiren bir kişiyim”

Projenin özellikle 5, 6 ve 7'inci sınıf öğrencileriyle üniversite gençliğini hedefliyor olmasının kendisini ayrıca memnun ettiğini vurgulayan Erdoğan, "Çünkü ben ilkokul yıllarında başladığım futbolu, ortaokul ve lise yıllarında da sürdürmüş, sporla sosyal ve siyasi çalışmalarımı birlikte devam ettirmiş bir kişiyim. Daha sonraki dönemlerde de vakit buldukça futbol oynamaya gayret gösterdim. Bugün de yoğun programıma rağmen fırsat buldukça evimdeki spor aletlerinde egzersiz çalışmalarını sürdürüyorum. Sporla bu derece içiçe yaşamış, bugünde aynı heyecanı devam ettiren biri olarak bu projeyi canıgönülden destekliyorum" ifadelerini kullandı.

"Orada nikahı kıyıyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnsan sağlığına zararlı sigara, içki, uyuşturucu başta olmak üzere her kötü alışkanlığa karşı hassasiyetimi herhalde bilmeyen, duymayan yoktur. Mücadelemi şu anda da devam ettiriyorum. Kimi görürsem şöyle cebinde eğer sigara paketi varsa hemen orada kendisiyle nikahı kıyıyoruz, sigarayı bırakma sözünü almak üzere" dedi.

Kanuni Sultan Süleyman’ın sözünü örnek gösterdi

"Sağlıklı yaşam dediğimiz hadise bir hayat biçimi" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemizde bu konuda yaygın ve köklü alışkanlık olmadığının farkındayız. Aslında tarihi ve kültürel olarak spora, sağlıklı yaşamın diğer unsurlarına yabancı bir millet değiliz. Kanuni Sultan Süleyman'ın o meşhur şiirini bilmeyen yoktur sanırım. 'Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.' Devlet-i Aliyye-i Osmaniye'yi bir sağlıklı nefese feda edebilecek bir inanış bizim kültürümüzde var. Halk içinde devletten daha itibarlı bir şey olmadığı gibi dünyada da sağlıklı bir nefes gibi, sağlıklı bir hayat gibi bir mutluluk yoktur" diye konuştu.

“Hastalık gelmeden sağlığımızın kıymetini bilmeliyiz”

Peygamber Efendimizin kaybedilmeden önce ganimet bilinmesini tavsiye ettiği nimetlerden birisinin de sağlık olduğunu belirten Erdoğan, "Bu kadar önemli bu iş. Bu kutlu tavsiyeye uyarak hastalık gelmeden sağlığımızın kıymetini bilmeliyiz. Millet olarak günlük hayatımızda sıkça kullandığımız 'sağlık olsun', 'her işin başı sağlık' gibi çok güzel ifadeler vardır. Ecdadımız savaşta, düğünde, bayramda velhasıl her fırsatta güreşten cirite ve pek çok farklı yöresel oyuna kadar fiziksel aktivite gerektiren sporları, bir eğlence, bir gelenek anlayışıyla gerçekleştirmiştir. Yine nüfusunun çoğunluğunun kırsal kesimde meskun olduğu, teknolojik imkanların henüz bu kadar yaygınlaşmadığı dünün Türkiye'sinde insanlarımız bugün özenerek yad ettiğimiz pek çok fiziksel aktiviteyi günlük hayatının bir parçası olarak yaşıyordu. Bugün de Karadeniz'in yaylalarına, Toroslar'ın tepelerine, Doğu Anadolu'nun dağlarına, Ege'nin, Trakya'nın ovalarına gittiğinizde oralarda yaşayan insanlarımızın aynı hayat biçimini devam ettirdiğini görürsünüz. Ancak bugün nüfusumuzun yüzde 80'ne yakını şehirlerde yaşıyor. Şehir yaşantısı içinde düzenli spor yapma, fiziksel aktiviteleri bilinçli olarak hayatımızın bir parçası haline getirme alışkanlığımız ise çok zayıf" açıklamasında bulundu.

“Projeler birer birer uygulanmaya başlandı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan bir araştırma sonucuna göre ülkemizde 6-18 yaş grubu bireylerin neredeyse 4'te birinde kilo problemi olduğunu belirterek, "Daha ileri yaş gruplarında durum daha da vahim. İnşallah bu tür kampanyalarla hem yeni nesillerde hem de yetişkinlerde obezite sorununun daha ileri boyutlara ulaşmasını engelleyeceğiz" dedi.

Söz konusu projenin 2010 yılından beri sürdürülen çalışmaların yeni bir safhası olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Başbakanlığım döneminde, 2010 yılında yayınladığım bir genelge ile sağlıklı beslenme, hareketli hayat, obezite ile mücadele, düzenli fiziksel aktivite çevresel faktörlerin iyileştirilmesi gibi başlıklar altında bu mücadeleyi başlatmıştık. Bu genelge doğrultusunda Sağlık Bakanlığımızın stratejik planlarımızda Kalkınma Bakanlığımızın kalkınma planlarında bu konu ayrıntılı olarak yer aldı. Projeler birer birer uygulanmaya başlandı" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) gibi uluslararası kuruluşların da bu çerçevede önemli çalışmaları ve kampanyaları olduğuna dikkat çeken Erdoğan, Türkiye'nin bu kapsamda birçok ödül aldığını belirtti.

"2018 yılına kadar 1 milyon bisiklet dağıtılacak”

Sağlık Bakanlığı'nın sağlıklı yaşam kültürünü çocuklara ve yetişkinlere kazandırmak için bisiklet dağıtımı kampanyasını yürüttüğüne dikkat çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu yıl sonuna kadar 40 bin bisiklet 81 ilimizde, üniversitelerimizde, okullarımızda dağıtılmış olacak. Önümüzdeki yıl için hedeflenen rakam 300 bin. 2018 yılına kadar toplam 1 milyon bisikletin Sağlık Bakanlığı ile ülkemizde dağıtımı planlanmış vaziyette. Bununla birlikte toplumun her kesimini hareketli yaşam için kampanyalar yürütülecek. Burada sadece merkezi yönetim değil yerel yönetimlerin vücudunu taşın altına koyması büyük önem arz ediyor. Bu proje ile bugüne kadar yeterli fiziksel aktivite içinde olmayan nüfusun sıklığının yüzde 10 oranında azaltılması hedefleniyor. Hiç şüphesiz 1 milyon bisikletin dağıtılması bu konuda ciddi bir sirkülasyona yol açacaktır. Ancak bu dağıtılan bisikletlerin nerede kullanılacağını düşünmek, hesap etmek durumundayız. Ülkemizde belli bölgelerimiz haricinde köklü bir bisiklet kullanma kültürü olmadığı için bisiklet yolları konusunda kayda değer bir çalışma yapılmadığı bir gerçek. Bu konuda bilhassa belediyelerimizin çok büyük eksiklikleri olduğunu düşünüyorum. Artık bisikleti bir hobi aracı olarak görmekten vazgeçip bir ulaşım aracı olarak değerlendirmek mecburiyetindeyiz. Bu da bize ulaşımda ciddi rahatlıklar getirecektir. Bu yaklaşım beraberinde yaya ve araç yolu yanında bisiklet yolunu da zorunlu hale getiriyor. Bisiklet yollarını parkların, rekreasyon alanlarının içine sıkışmaktan kurtarıp günlük hayatın bir parçası haline dönüştürmeliyiz. Planlarda bisiklet yolu olarak ayrılan yerlerin başka amaçlarla kullanımına kesinlikle izin vermemeliyiz. Bunu başarmamız lazım. Mevcut yolları da bisikletli ulaşıma uygun hale dönüştürme çabalarına hız kazandırmalıyız. Buradan belediye başkanlarımıza sesleniyorum, bu konunun da bizzat takipçisi olacağım. Ziyaret ettiğim illerde, ilçelerde gözüm bisiklet yollarını arayacaktır. Şayet göremezsem oranın belediye başkanıyla bu meseleyi enine boyuna konuşmak gerektiği kanaatine varacağım."

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş'le beraber gençlere bisiklet dağıttı.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

içerik sağ