Uyuşturucu İle Mücadelede ‘Alo 191 Hattı’ Hizmet Vermeye Başladı

Ülkemizde son yıllarda artan uyuşturucu kullanımına karşı Bakanlığımızın koordinatörlüğünde, konuyla ilgili 8 Bakanlık (Aile ve Sosyal Politikalar, Adalet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Gençlik ve Spor, İç işleri, Milli Eğitim, Gümrük ve Ticaret ve Sağlık Bakanlığı) ve TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nun ortak çalışmasıyla oldukça etkin bir çalışma yürütülerek “Uyuşturucu ile Mücadelede Acil Eylem Planı” hazırlanmıştır.

Bu kapsamda, yürütülecek faaliyetlerde toplumun doğru bilgilendirilmesi ve bu konuda desteğe ihtiyacı olanlara gerekli danışmanlık hizmetinin verilmesi amacıyla Bakanlığımız nezdinde Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanlığı tarafından kuruluş çalışmaları yürütülen  “ALO 191 UYUŞTURUCU DANIŞMA VE DESTEK HATTI”  dün (08 Temmuz 2015) yapılan tören ile hizmete açılmıştır.

Programa Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, çok sayıda parlamenter ve basın mensubu katılmıştır.

Uyuşturucu ile mücadele çalışmaları temelde üç aşamada yürütülmektedir. Bunlar; önleme, tedavi ve tedavi sonrası rehabilitasyondur. Danışma hattı bu üç aşamayı da destekleyecek şekilde düzenlenmiştir. Bununla birlikte öncelikli olarak; hem maddeyle tanışmamış kişilerin (özellikle gençlerin) hem de madde kullanımı olan ancak bağımlı hale gelmemiş bireylerin korunması hedeflenmiştir.

Danışma hattı çalışanları; aile bireylerinin madde kullanımıyla hiç tanışmamaları için neler yapabileceklerini öğrenmek isteyen kişilerden, acil yardım almak için bu hattı arayan kişilere kadar oldukça geniş bir yelpazede her türlü duruma yönelik bilgi sahibi olabilmeleri ve doğru müdahale edebilmeleri amacıyla profesyonel bir eğitimden geçirilmiştir.

Eğitimler ülkemizde madde bağımlılığı alanında çalışan Psikiyatri uzmanı, halk sağlığı uzmanı, iletişim uzmanı gibi akademisyenler ile emniyet personeli ve ilgili kurumlardaki uzmanlardan oluşan 40 kişilik bir ekip tarafından verilmiştir.

Eğitim programı teorik ve pratik olmak üzere iki kısımdan oluşmuştur. Teorik kısımda yeterli teknik bilgi kazandırılmış, pratik uygulamalar sayesinde de etkili danışmanlık hizmetinin nasıl verileceği öğretilmiştir.

Özellikle irtibatta olacakları birimlerin ( tedavi klinikleri, denetimli serbestlik büroları vb.) işleyiş şekilleri ve süreçlerini yerinde izleyerek doğrudan bilgi sahibi olmaları sağlanmıştır.

7 gün 24 saat prensibiyle hizmet veren  “Alo 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı” na yönelik özel bir yazılım ve takip programı oluşturulmuştur. Arayan kişilerin kimlik bilgileri alınmadan kişi tarafından verilen bilgiler yazılıma işlenmekte ve talebine uygun hizmet sağlanmaktadır.

Arayan kişinin ihtiyacına yönelik operatörlerin irtibata geçeceği birimler (Sosyal uyum merkezi, aile hekimleri, psikiyatri klinikleri, AMATEM, işkur birimleri, sosyal yardımlaşma vakıfları, belediyeler, narkotimler ve diğer kolluk birimleri vs.) sisteme tanımlanmış olup gerektiği durumlarda, konu hakkında görevlendirilmiş kişilerle  irtibata geçilmektedir.

Danışma hattımızda 30’u çözümleyici, 100’ü çağrı personeli olmak üzere toplam 130 kişi görev yapacaktır. Görev yapacak personel sosyolog, psikolog, çocuk gelişim uzmanı, hemşire gibi sağlık profesyonelleri ile diğer fakülte mezunlarından oluşmaktadır.

Danışma hattında görev yapan operatörler 2 gruba ayrılmıştır. 1. Grup doğrudan çağrıyı karşılayıp ALO 182 Merkezi Hekim Randevu sistemi üzerinden kliniklerden randevuyu alacak, 2. Grup ise danışmanlık hizmeti sunacaktır. Bu gruplar da kendi içlerinde hafif ve zor vakaları yönetecek şekilde ayrılmıştır. Zor vakalara müdahale edecek grup aynı zamanda  arayan kişiye dönüş yaparak destek olacaktır.

Danışma hattı yazılımında sık sorulan sorular ve verilecek cevaplar hazır metin olarak yer almakta olup vaka değerlendirilmesi de buradan yapılabilmektedir.

Özellikle ciddi bağımlı olan ve acil durumlarla ilgili çağrılar doğrudan 2. gruptaki zor vakaları yöneten operatörlere yönlendirilecek, ihtiyaca göre 112, 155 veya ilgili tedavi klinikleriyle irtibat sağlanacaktır.

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

içerik sağ