Ellerinizi ılık suyla yıkayın!

Dermatoloji Uzmanı Dr.Şerafettin Saraçoğlu, ellerin ılık suyla yıkanması konusunda uyararak, “Ellerimiz yüzümüzle birlikte sürekli açıktadır ancak dış etkenlere yüzümüzden daha fazla maruz kalır.Karşılaştığı kimyasallar, fiziksel etkenler ellerin yıpranmasında önemli rol oynar. Bu nedenle eller özel bir bakımı gerektirir.

 Özel Elit Polikliniği hekimlerinden Dermatoloji Uzmanı Dr.Şerafettin Saraçoğlu, ellerin ılık suyla yıkanması konusunda uyararak, “Ellerimiz yüzümüzle birlikte sürekli açıktadır ancak dış etkenlere yüzümüzden daha fazla maruz kalır.Karşılaştığı kimyasallar, fiziksel etkenler ellerin yıpranmasında önemli rol oynar. Bu nedenle eller özel bir bakımı gerektirir. Aynı zamanda eller göz kapakları ile birlikte en erken yaşlanan deri alanlarıdır. Çünkü derinin en ince oldu bölgeler sırasıyla göz kapakları, ardından ellerdir. Bir insanın yaşını anlamak için yüzünden önce ellerine bakmak daha doğrudur” dedi.

Dermatoloji ye el sorunları ile başvuran insanların büyük çoğunluğunun el egzaması ve tırnaklarla ilgili olarak kolay kırılan tırnaklar nedeniyle başvurduğunu ifade eden Saraçoğlu, “El egzaması sıklığı toplumun yüzde 4-10’ unu etkiler. Kadınlarda el egzaması erkeklere nazaran daha sık görülür. El egzaması atopik dermatit veya seboreik dermatit gibi özgün bir ekzema türü değildir. Ellerde oluşan herhangi bir dermatit el egzaması olarak isimlendirilir. El egzamaları sıklıkla özgün nedenle oluşur ve bu nedene özel bakım gerektirir. Örneğin işle ilişkili karşılaşılan kimyasalla - kuaförlerde kullanılan kimyasallara bağlı temas egzaması varsa- oluşan bir alerjide etken olan kimyasaldan uzak durulması halinde sorun yaşanmayacaktır. Tek sorun kimyasalı saptamaktır. Bunu da yama testi olarak isimlendirilen testlerle saptamak mümkündür. El egzamasının en sık görüldüğü kitlelerin başında çocuk bakan annelerin geldiğini ' belirtti.Sık ve uzun süreli suyla ve kimyasallarla temas eden ellerde koruyucu bariyer katman yıkılır ve kimyasallar deri altı dokuları tahriş etmeye başlar.Aslında koruyucu katman sağlam olan kişilerde bu tür kimyasallarla karşılaşmalarına rağmen çok etkilenmemekle birlikte bebek bakan annelerde bu maddeler daha fazla etkili olmaktadır. Bebek bakan kadınların 1/3ü bu sorundan etkilenirler. Aynı sorun ev hanımlarında da sıklıkla görülür. Ev hanımı egzaması olarak da isimlendirilen bu sorun yaz aylarında havanın nemlenmesi ile azalırken kış aylarında artar. Ellerde kurukabalaşan deri ilk bulgudur. Zamanla kaba deri çatlar ve çatlaklardan giren su, kimyasallar elerde yanmaya neden olur. Bu sorunun ana tedavi yaklaşımı ellerin sık su ve kimyasalla temasını azaltmak ve sık yağlı nemlendirici ürünlerle elleri dış ortamdan korumakla olabilir. Yani bazı işlemleri eldivenle yapmaya kadınların alışması şarttır. Temizlik, yemek yapma gibi işlemlerde elleri koruyucu eldivenlerden yararlanılmalı, eler yıkanırken su ılık olmalı, yumuşak ve nemlendirici özelliği olan sabunlar kullanılmalı ve her el yıkaması sonrasında eller nemli iken yağlı, gliserin oranı yüksek, parfümsüz el nemlendiricilerinden yararlanılmalıdır. Bu önlemlere rağmen sorunları kontrol edemeyenler bir dermatoloji uzmanına başvurmalıdır.

Ellerde yaşlanma yüzde göz kapakları ile hemen eş zamanlı başlar. Yüzümüze gösterdiğimiz özeni genelde ellerimizden esirgeriz. Örneğin yüzümüze güneş koruyucu kullanırken genelde el sırtı unutulur veya yüz bakım kremleri bir miktar da ellere kullanılsa ellerdeki yaşlanmayı geciktirebileceğimizi çoğu zaman atlarız” dedi.Dr.Şerafettin Saraçoğlu'na göre ellerde yaşlanma belirtileri dört şekilde oluyor.

“Deri yüzeyinde koyu kahverengi lekelerin belirmesi, Deride incelme, kırışıklıklar, Deri altı yağ dokunun erimesi ve belirginleşen damar ve kirişler, Tırnaklarda gözlenen değişiklikler. Bu sorunları tedavi ederken sorunun nerede olduğu ve ne düzeyde olduğuna göre tedavimiz de değişebiliyor; El sırtındaki kahverengi lekeleri genelde Q- anahtarlı laserler veya Yoğun atımlı ışıklarla yok ediyoruz. Çok yaygın olmaları hainde kimyasal peeling gibi tekniklerden yararlanıyoruz.İncelen deri mezolifting, PRP gibi uygulamalar ile düzeltilir. Bu teknikler ile deri içinde azalan nem yerine konur, incelen kollajen ve elastik destek katmanı uyarılarak kalınlaştırılır.Deri altı yağlı doku erimesinde ise hyaluronik asitli dolgular veya yağ dolguları ile kaybedilen hacim yerine konularak ellerdeki yumuşak, pürüzsüz, kiriş ve damarların görünmediği daha estetik bir görüntü elde edilmesi hedeflenir.Yaşlanma ile oluşan tırnak değişiklikleri uygun manikür ve tırnak bakım ürünleri ile düzeltilir.”

Dr.Şerafettin Saraçoğlu ellerimizi korumak için alınması gereken en öncelikli önlemleri ise şöyle sıraladı;
Eller ılık suyla ( Soğuk veya sıcak hiç kullanılmamalı) ve kısa sürede temizlenmeli
Temizlerken çok yoğun elin doğal koruyucu katmanını etkileyecek kimyasallardan sakınılmalı, yumuşak zeytinyağı katkılı veya nemlendirici özelliği olan sabunlar kullanılmalı
Eldiven kullanma alışkanlığını geliştirmeli (temizlikte, yemek yaparken, soğuk havada)
Elleri yüzümüze kullandığımız bakım ürünleri ile koruyabiliriz.
Düzenli el bakımı yaptırın.”

İHA

Yorum

e-Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Lütfen * işaretli alanları doldurunuz.

*

içerik sağ