İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Yıldız, hava sıcaklığının 30 derecenin üstüne çıkmasıyla kalp hastalığı olanların şikayetlerinin arttığını belirtti.
Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, yaz aylarında artan hava sıcaklığının kalp hastalığı olanların yanı sıra, sağlıklı erişkin bireylerde de istenmeyen etkiler oluşturabildiğini ifade etti.
Sıcaklara bağlı, kalp krizi, kalp yemezliği, ritm bozukluğu, tansiyon yükselmesi veya ciddi derecede tansiyon düşüklüğü gibi sorunların görüldüğünü aktaran Yıldız, aşırı sıcakların vücutta su ve elektrolit kaybının arttığını, damar içi sıvı hacmi ve kanın akışkanlığının azaldığını, kalp, beyin, böbrek gibi hayati oranların beslenmesinin bozulduğunu vurguladı.
Normal bireylerde vücuttaki bir takım savunma sistemlerinin harekete geçmesiyle su ve tuz tutulumunun yükseldiğini ifade eden Yıldız, şöyle devam etti:
"Bu da kalbin iş yükünü artırmaktadır. Ancak kalp hastalığı olan bireylerde bu değişiklikler kalp krizine, ritm bozukluğuna, kalp yetmezliğine, kan basıncında yükselme ya da düşmeye neden olabilmektedir. Sıcaklarda, yaşlılar, aşırı kilolular, çoklu ilaç tedavisi görenler, daha önce kalp krizi geçirmiş ve ciddi kalp yetmezliği olanlar, astım, KOAH, şeker hastalığı gibi sorunları olanlar daha fazla risk altındadır. Araştırmalar, 65 yaş üzeri kişilerde yaz aylarında 20 derecenin üzerindeki her 1 derece sıcaklık artışının ölüm oranlarında yüzde 2'lik yükselişe yol açtığını göstermiştir."